Film
  Tulip Fever – Chadwick - GB/US – 2017 – 107 minuten  
  Tulip Fever st 6 jpg sd high 2017 Entertainment One compr  
12 sex          

Regisseur: Justin Chadwick
Acteurs: Alicia Vikander, Christoph Waltz, Dane DeHaan, Cara Delevingne, Jack O'Connell, Zach Galifianakis, Holliday Grainger, Judi Dench

‘Tulip Fever’ vertelt een verhaal over ware liefde en speelt zich af tijdens de tulpenmanie in Amsterdam tijdens de 17e eeuw. Een tijd waar tulpen meer waard zijn dan goud.
De tulpenmanie: oorspronkelijk werden de tulpen per bol verhandeld, en alleen in het zomerseizoen, maar vanaf de herfst van 1635 veranderde dit toen tulpen die nog in de grond zaten werden verhandeld. De bol zelf was nu niet langer de munteenheid, maar het was een papiertje met de belofte van de bol aan de koper. Met deze orderbriefjes konden tulpen worden verhandeld in de wintermaanden. Er werden zo vermeldingen van tulpenbollen verhandeld, die zelfs wellicht niet hebben bestaan. Dit was de eerste ‘futures’ markt.

Vanaf December 1636 tot januari 1637 was de tulpenbollenrage op zijn hoogtepunt en het werd een echte manie. In dat tijdvak leeft het oogverblindende weesmeisje Sophia. Zij is vanuit het klooster waar zij opgroeide uitgehuwelijkt aan tulpenhandelaar Cornelis Sandvoort.
Wanneer de jonge, talentvolle schilder Jan de Loos opdracht krijgt een portret van het echtpaar te schilderen, worden hij en Sophia op slag verliefd. Gedreven door passie, verzinnen de twee een list om samen een toekomst te kunnen opbouwen. Daarvoor moeten zij zich wel mengen op de riskante tulpenmarkt en alles op het spel zetten.

Deze film over de tulpenmanie in de 17e eeuw is volledig in Engeland gedraaid. Het behandelt de amoureuze verwikkelingen rond het huwelijk van de Amsterdamse ‘koning van de peperkorrels’ (Christopher Waltz) en ‘zijn beste investering’, het veel jongere weesmeisje Sophia (Alicia Vikander). Zij wordt ten tijde van de tulpenmanie verliefd op een jonge portretschilder.
Met prachtige composities en licht wordt een eerbetoon aan de Hollandse meesters gebracht. De scenarist van ‘Shakespeare in Love’ heeft het verhaal overladen met krasse wendingen en opvallende personages. De film lijkt daardoor op een shakespeareaans huishouden van Jan Steen.

Woensdag 24 en maandag 31 januari, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend