Film
  De Marathon – Koopal – NL – 2012 – 110 minuten  
  De marathon 1 H5  
9 eng gro        

Regisseur: Diederick Koopal
Acteurs: Stefan de Walle, Martin van Waardenberg, Marcel Hensema, Frank Lammers, Mimoun Oaïssa, Georgina Verbaan, Martijn Lakemeier, Dragan Bakema, Annet Malherbe, Ariane Schluter

De Marathon, keuze van Evert ten Kate, voorzitter Sylvestercross, oud-voorzitter AV Pijnenburg.

Het loopt zo op het eerste oog best lekker met het garagebedrijf van familieman Gerard. Met zijn beste vrienden en collega’s Nico, Leo en Kees legt hij graag een kaartje terwijl de Egyptische hulpkracht Youssoef zich het meest in het zweet moet werken. Na het werk pakken de onafscheidelijke heren nog graag een pilsje.
Dat het bedrijf er minder florissant voor staat, wordt duidelijk als een kist vol onbetaalde belastingaanslagen komt bovendrijven. Gerard en zijn makkers hebben nog een half jaar om een kleine veertigduizend euro bij elkaar te sprokkelen.
Als de gehandicapte Youssoef over zijn verleden als langeafstandsloper vertelt, komen zijn vier oudere collega’s op het lumineuze idee om de marathon van Rotterdam te lopen en zich hierbij te laten sponsoren.

Evert ten Kate wil ‘De Marathon’ graag vertonen omdat deze film niet alleen over hardlopen gaat, maar ook de invloed op de betrokken personen en hun omgeving weergeeft. Geplaatst in een maatschappelijke context, maar ook met veel humor en soms verdriet.

De Rotterdamse vrienden Gerard, Leo, Kees en Nico werken gebroederlijk samen in de garage van Gerard, maar de zaken gaan niet al te best. Om de garage van de ondergang te redden komt het viertal via collega Youssoef op het lumineuze idee geheel gesponsord mee te doen aan de Marathon van Rotterdam. Voorwaarden van de sponsordeal is dat het viertal de Marathon ook daadwerkelijk uitloopt.
Zo makkelijk uitvoerbaar is dit plan nog niet. Niet alleen is het vinden van een sponsor een hachelijke klus en heeft het kwartet de conditie van een stel bejaarden, de privéproblemen van de heren dreigen ook roet in het eten te gooien. Tijdens het trainen voor de loop der lopen blijkt er meer op het spel te staan dan alleen het halen van de finish.
De veelvuldig bekroonde reclamemaker Diederick Koopal ('Biertje?!') verfilmde een tien jaar oud script van de oer-Rotterdamse cabaretier/acteur Martin van Waardenberg en Gerard Meuldijk tot een fijne tragikomedie, waarin vier ongetrainde Rotterdammers van het type ruwe bolster blanke pit de Marathon van Rotterdam dienen uit te lopen om hun slecht lopende garagebedrijf van een faillissement te redden. Er wordt gevloekt en gescholden dat het een lust is, de grappen zijn grof en talrijk, maar ook de traan komt vanzelf in deze slimme, Rotterdamse ‘The Full Monty’-variant.

Zondag 19 november, 19:30 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

Filmhuis Logo Hor CMYK Hart voor Film v09 50