Film
  The Eagle Huntress – Bell – GB – 2016 – 87 minuten  
  The Eagle Huntress  
al            

Regisseur: Otto Bell
Acteur: Aisholpan Nurgaiv, Rys Nurgaiv, Daisy Ridley (stem)

De 13-jarige Aisholpan treedt in haar vaders voetsporen als ze wordt opgeleid in de eeuwenoude traditie van het jagen met adelaars in het Altajgebergte in Mongolië. De tiener strijdt tegen een diepgewortelde misogyne cultuur om de eerste vrouwelijke adelaarsjager te worden in tweeduizend jaar.

De film ‘The eagle huntress’ volgt de training van Aisholpan, de eerste vrouwelijke jager in twaalf generaties van haar familie van Kazachs. Afgezet tegen de adembenemende uitgestrektheid van de Mongoolse steppe zien we de meest ontzagwekkende cinematografie ooit gevangen in een documentaire. Het is een intiem verhaal van een jong meisje in de dramatische kracht van een epische verhalende film.
Hoewel er veel oude Kazakh jagers tegen de aanwezigheid  van vrouwelijke jagers zijn, is vader Nurgaiv van mening dat een meisje ook kan doen wat een jongen kan, wanneer ze dat echt wil. Het verhaal begint nadat Aisholpan de opleiding met de adelaar van haar vader achter de rug heeft. Omdat elke adelaar slechts één baas kan hebben, wordt het tijd voor Aisholpan om een eigen adelaar te krijgen.

Jagen met een arend, dat is een mannenaangelegenheid in Mongolië. Maar al sinds haar jeugd helpt Aisholpan haar vader bij het trainen van deze prachtige dieren. Op haar dertiende beslissen ze om samen een arend te adopteren en er een heuse vossenjager van te maken. Zal ze erin slagen om de tradities te doorbreken en aanvaard te worden door de ouderen van haar dorp?

De film ‘The eagle huntress’ volgt de training van Aishopan, de eerste vrouwelijke jager in twaalf generaties van haar familie van Kazachs. Afgezet tegen de adembenemende uitgestrektheid van de Mongoolse steppe zien we de meest ontzagwekkende cinematografie ooit gevangen in een documentaire. Het is een intiem verhaal van een jong meisje in de dramatische kracht van een epische verhalende film.
Hoewel er veel oude Kazakh jagers tegen de aanwezigheid  van vrouwelijke jagers zijn, is vader Nurgaiv van mening dat een meisje ook kan doen wat een jongen kan, wanneer ze dat echt wil.

Het verhaal begint nadat Aisholpan de opleiding met de adelaar van haar vader achter de rug heeft. Omdat elke adelaar slechts één baas kan hebben, wordt het tijd voor Aisholpan om een eigen adelaar te krijgen. En Aisholpan twijfelt nooit aan haar vermogen om net zo sterk of moedig te zijn als een jongen. Ze herkent geen obstakels en weigert om haar ambitie te temperen.
Het verhaal is modern en inspirerend omdat het een wereld beschrijft waar de dromen van een jong meisje — ongeacht hoe uitdagend — kunnen uitkomen. 

Maandag 16 en woensdag 25 oktober, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend