Film
  La Fille de Brest – Bercot – FR – 2016 -128 minuten  
  La fille de Brest  
12 eng gro        

Regisseur: Emmanuelle Bercot
Acteurs: Sidse Babett Knudsen, Benoît Magimel, Charlotte Laemmel, Isabelle De Hertogh

In een ziekenhuis in Brest ontdekt een longarts, Irène Frachon, een verband tussen een aantal sterfgevallen en een medicijn dat al dertig jaar op de markt is. Wanneer ze dit openbaar wil maken, wordt ze hevig tegengewerkt door de farmaceutische industrie.
Dit op feiten gebaseerde drama wordt wel 'de Franse Erin Brockovich' genoemd, al wordt dit belangwekkende verhaal veel feitelijker verteld dan de Amerikaanse tegenhanger. Wat dreef deze arts? Haar zuivere artseninstinct en haar oprechte roeping. Ze gaat niet voor haar carrière, maar wordt alom beschouwd als een zeer goede arts. Misschien niet een grote wetenschapper, maar een goede vakvrouw met flair en hoogwaardige diagnostische bevoegdheden. Zij is erin geslaagd om door te vechten dankzij haar empathie voor de slachtoffers. En ook haar ethische en morele overtuigingen.
Irène Frachon vecht voor een rechtvaardige zaak. Zij is zuiver. In haar openhartigheid ziet ze geen kwaad. Ze is er als arts alleen om te behandelen en te zorgen. Ze streeft niet naar macht en is daarom nooit bang haar nek uit te steken.

Deze Franse biografische film is gebaseerd op de roman ‘Mediator 150 mg’ van Irène Frachon. Irène is longarts bij een academisch ziekenhuis in het Franse Brest. Na een aantal verdachte sterfgevallen ontdekt ze een direct verband met een specifiek geneesmiddel. Nadat ze haar ontdekking heeft voorgelegd aan haar leidinggevende Antoine, wijst het onderzoek een machtig farmaceutisch bedrijf als schuldige aan.
Ze wil dat het middel van de markt wordt gehaald en krijgt hierbij hulp van de media die de zaak groots oppakken, terwijl ze ondertussen vanuit andere hoeken wordt tegengewerkt. Zelfs directe collega’s zien haar als onruststoker en willen niets met haar missie te maken hebben. Desondanks is ze vastberaden om het gevecht aan te gaan. Ter nagedachtenis aan haar overleden patiënten en om meer slachtoffers te voorkomen, moet en zal ze de waarheid aan het licht te brengen.
Gebaseerd op het leven van Irène Frachon en haar strijd van David tegen Goliath om de waarheid te doen zegevieren.

Maandag 9 en woensdag 18 oktober, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend