Film
  Loving – Nichols - UK/US – 2016 – 123 minuten  
  loving  
12 dis          

Regisseur: Jeff Nichols
Acteurs: Ruth Negga, Joel Edgerton, Will Dalton, Marton Csokas, Nick Kroll, Michael Shannon

‘Loving’ vertelt het waargebeurde verhaal over de moed en vastberadenheid van Richard en Mildred Loving, een blanke man en een Afro-Amerikaanse vrouw uit de staat Virginia (USA), die verliefd worden en in 1958 trouwen. Na hun huwelijk heeft het echtpaar maar liefst negen jaar lang moeten vechten voor het recht om samen als een familie in hun geboortestad te mogen wonen.

Hun rechtszaak, Loving versus Virginia, werd helemaal tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof uitgevochten. Hiermee werd dit waargebeurde liefdesverhaal over de hele wereld een bron van inspiratie. Dit sterk, ingehouden drama van Jeff Nichols (‘Mud’, ‘Take Shelter’) blijft dicht bij de Lovings en bespreekt kort de historische rechtszaak die het gevolg was van hun weigering zich aan de wetten van Virginia te houden. De regisseur vormt dit historisch gegeven om tot een aangrijpend drama waardoor je woedend en gefrustreerd raakt over de onlogica van racistische wetgeving.

De gevolgen voor de gedupeerden raken je diep in hart en ziel, mede dankzij die ogen van Ruth Negga. Neem bijvoorbeeld de scène waarin de Lovings 's nachts overvallen worden door een team van de politie. Die komen hun slaapkamer binnenstormen en arresteren het stel. Verward en verbijsterd wijzen ze naar hun huwelijksakte, die ingelijst aan de muur hangt. Maar dat helpt niets, want die blijkt niet legaal in Virginia. De angst en verontwaardiging die deze scène oproept, worden ontzettend versterkt door de bijbehorende blikken van Ruth Negga naar zowel de politie als haar man. Gegronde angst zo blijkt als de blanke Richard Loving enkele uren later voorwaardelijk vrijkomt, maar de hoogzwangere vrouw een aantal dagen onnodig wordt vastgehouden. Richard mag niet eens haar borgsom betalen.
Zo zit de film ‘Loving’ vol kleine en grote onlogische onrechtvaardigheden, waarover het moeilijk is je niet op te  winden tijdens de film, ook al is het een halve eeuw geleden.

Onze programmeurs zeggen: “Deze film is een monument voor eenvoud, optimisme en liefde.”

Maandag 5 en woensdag 14 juni, 20.15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend