Film
  Denial – Jackson - US/UK – 2016 – 110 minuten  
  denial  
12 gro dis        

Regisseur: Mick Jackson
Acteurs: Rachel Weisz, Timothy Spall, Tom Wilkinson, Andrew Scott, Jack Lowden

De Britse autodidact David Irving daagt medio jaren negentig de Amerikaanse historica Deborah Lipstadt voor de rechter wegens smaad omdat ze hem in haar boek bestempelt als een ontkenner van de Holocaust. Dat was hij ook, maar hij vond dat legitiem. Door zijn geloofwaardigheid in twijfel te trekken zou Lipstadt hem in zijn vrije meningsuiting beknotten. Een waargebeurde zaak, die interessante, actuele vragen opwerpt over het verschil tussen feiten en meningen, populistische retoriek en eigen gelijk.

Het rechtbankdrama ‘Denial’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van één van de meest spraakmakende processen uit de Britse geschiedenis. In de rechtszaak heeft het team van Lipstadt een veelbelovende start wanneer ze Irving ervan overtuigen dat een proces bij een rechter in plaats van een jury beter voor hem is. Irving voert zijn eigen wettelijke vertegenwoordiging en vindt een juridische team van Lipstadt tegenover zich.
Ter voorbereiding op hun verdediging bezoekt Lipstadt het vernietigingskamp Auschwitz in Polen met een lokale gids, terwijl het onderzoeksteam Irvings uitgebreide persoonlijke dagboeken leest. Lipstadt is geërgerd door respectloze vragen van de aanklager over het onderwerp, en gefrustreerd wanneer het team haar betrokkenheid in de zaak tot een minimum beperkt. De Britse Joodse Gemeenschap pleit ervoor iets te regelen buiten de rechtbank om. Dit moet dan extra publiciteit voor Irving voorkomen.

Onze programmeurs zeggen: “Een goede en integere verfilming van het proces, met krachtige beelden, sterke weergave van karakters en persoonlijkheden, met spanning en diepgang.”

Maandag 12 en woensdag 21 juni, 20:15 uur.


Reserveren is alleen mogelijk na (eenmalig gratis) registreren op deze website!

Als je vroegtijdig op de hoogte wil zijn van onze programmering,
om bijvoorbeeld als eerste te kunnen reserveren,
abonneer je dan gratis op onze maandelijkse Filmhuis Nieuwsbrief.

logo filmhuis liggend